Detta inlägg riktar sig främst till dig som är webbutvecklare och/eller driver en webbtjänst. Självklart är alla välkomna att läsa och ta till sig och komma med kommentarer.

Allt eftersom Smartbudget växer så ökar också antalet frågor som kommer in till oss. Det gäller både önskemål och frågor om själva webbtjänsten och dess funktioner men även problem som uppstår för användaren.

Detta bidrar också till att det blir viktigare för oss att leverera lättanvända webbsidor med tydliga instruktioner. Tyvärr är detta något som man inte alltid hinner prioritera när man hela tiden ska lansera nya funktioner och underhålla och utveckla befintliga.

Jag vill med detta inlägg tipsa dig om hur man kan underlätta för både användarna och dig själv som webbutvecklare.

Gör det enkelt och var tydlig

 • Fokusera på det som är viktigt för användaren i just den situation han eller hon befinner sig i.
 • Att meddela användaren att lösenordet är ogiltigt eller fel räcker inte. Förklara istället för användaren varför det är fel och hur det kan rättas till.
 • Gör det tydligt var användaren befinner sig, vart han är på väg och vilka alternativ det finns att välja på.
 • Var tydlig och förklara för användaren på ett nästan barnsligt enkelt språk. Här är det dock viktigt att tänka på vilken eller vilka målgrupper man har för att helt enkelt anpassa språket efter dina besökare. Och kom ihåg! Håll texten korfattad.
 • Hur vi gör det enkelt för användaren att välja hur han eller hon vill bli informerad via e-post.

 

Om ett problem uppstår

 • Om användaren stöter på ett problem och inte blir informerad om problemet kan det vara sista gången han eller hon använder den funktionen eller i västa fall hela webbtjänsten. Här finns det flera lösningar beroende på vad för fel som uppstår. Ett bra exempel är hur man hanterar en situation där en länk inte fungerar eller där servern returnerar ett fel.
 • Hur  vi informerar besökaren om ett fel uppstår eller att användaren har en gammal webbläsare.

Färg och form

 • Med färg och form kan du enkelt fånga användarens uppmärksamhet utan att han eller hon behöver tänka efter. Ett exempel på detta är om man vill varna användaren om ett fel. Då kan man förslagsvis göra rutan med information röd.
 • Tänk på att webbsidan blir både rörig och svårnavigerad ju fler färgade element som infinner sig samtidigt på en webbsida.
 • Varningsruta på Smartbudget

Var snabbfotad

 • Finns det ett problem eller en bugg på webbsidan så är det bra att inte dröja för länge med att rätta till felet. Om en användare kontaktar dig och kommer med en felrapport så måste det tas seriöst, det räcker inte att tänka att användaren är trög eller har svårt att förstå. Antingen är det ett riktigt fel och då ska det ju självklart avhjälpas så snabbt som möjligt, eller så kanske det är användaren som missförstått funktionalitet. Hur som helst så är det alltid bra att återkomma till användaren och tacka för felrapporteringen eller upplysa denne om hur funktionen fungerar. Om det är fler än en användare som kommer med samma åsikt/fel bör man tänka till en extra gång och se över vad problemet kan vara.

 

Smartbudget är en webbtjänst där man som användare gratis kan hålla på sin hushållsbudget online. Kassabok med bankimport samt budgetmall för t.ex. studenter finnes.