Tävling!

clock November 22, 2009 21:48 by author Andreas

Mogis

I samband med att Malin (mogis.se) testar att leva på a-kassa i 14 dagar i ett samarbete med Aftonbladet så ville vi på Smartbudget vara med och försöka ge en bättre ekonomi till läsarna av bloggen.

Vi tycker att det är ett jättebra initiativ även fast man självklart aldrig kan leva sig in riktigt i hur det är att leva på a-kassa när det inte är ett eget val. Det är ett bra sätt att belysa problemen på och vi vill självklart passa på att tävla ut en chans till en bättre ekonomi med Smartbudget.

Tävling

Smartbudget tävlar i samarbete med mogis.se ut 10 stycken helårsabonnemang på plustjänsten. Alla får självklart vara med och tävla, det är bara att följa instruktionerna på länken för att vara med.

 Mobil version av Smartbudget

clock November 11, 2009 23:30 by author Andreas

mobil.smartbudget.se

Äntligen är den här, Smartbudgets egen mobila version som man kan komma åt även ifall man inte har någon dator i närheten.
Glöm alla kvitton som måste sparas för att föra in senare i kassaboken, nu kan du direkt i affären knappa in dig på mobil.smartbudget.se och sköta detta.
För närvarande kan man titta på sin budget och lägga till nya poster i kassaboken.

Sidan är testad på ett fåtal mobiltelefoner så den kanske inte fungerar perfekt med just din telefon, men förhoppningsvis ska den gå att använda i alla fall.
Som vanligt är vi jättetacksamma om ni testar och kommer med felrapporteringar och feedback. Antingen här i kommentarerna eller genom e-mail.

Bilder (screenshots från en iphone)

Här visar vi hur den mobila versionen ser ut på en iphone.

Inloggning

Meny


Budget


Kassabok


 

-------------

Smartbudget ger dig en hushållsbudget online med kassabok, budget, import och mycket mer.4 enkla tips till dig som webbutvecklare

clock November 9, 2009 20:20 by author Joacim

Detta inlägg riktar sig främst till dig som är webbutvecklare och/eller driver en webbtjänst. Självklart är alla välkomna att läsa och ta till sig och komma med kommentarer.

Allt eftersom Smartbudget växer så ökar också antalet frågor som kommer in till oss. Det gäller både önskemål och frågor om själva webbtjänsten och dess funktioner men även problem som uppstår för användaren.

Detta bidrar också till att det blir viktigare för oss att leverera lättanvända webbsidor med tydliga instruktioner. Tyvärr är detta något som man inte alltid hinner prioritera när man hela tiden ska lansera nya funktioner och underhålla och utveckla befintliga.

Jag vill med detta inlägg tipsa dig om hur man kan underlätta för både användarna och dig själv som webbutvecklare.

Gör det enkelt och var tydlig

 • Fokusera på det som är viktigt för användaren i just den situation han eller hon befinner sig i.
 • Att meddela användaren att lösenordet är ogiltigt eller fel räcker inte. Förklara istället för användaren varför det är fel och hur det kan rättas till.
 • Gör det tydligt var användaren befinner sig, vart han är på väg och vilka alternativ det finns att välja på.
 • Var tydlig och förklara för användaren på ett nästan barnsligt enkelt språk. Här är det dock viktigt att tänka på vilken eller vilka målgrupper man har för att helt enkelt anpassa språket efter dina besökare. Och kom ihåg! Håll texten korfattad.
 • Hur vi gör det enkelt för användaren att välja hur han eller hon vill bli informerad via e-post.

 

Om ett problem uppstår

 • Om användaren stöter på ett problem och inte blir informerad om problemet kan det vara sista gången han eller hon använder den funktionen eller i västa fall hela webbtjänsten. Här finns det flera lösningar beroende på vad för fel som uppstår. Ett bra exempel är hur man hanterar en situation där en länk inte fungerar eller där servern returnerar ett fel.
 • Hur  vi informerar besökaren om ett fel uppstår eller att användaren har en gammal webbläsare.

Färg och form

 • Med färg och form kan du enkelt fånga användarens uppmärksamhet utan att han eller hon behöver tänka efter. Ett exempel på detta är om man vill varna användaren om ett fel. Då kan man förslagsvis göra rutan med information röd.
 • Tänk på att webbsidan blir både rörig och svårnavigerad ju fler färgade element som infinner sig samtidigt på en webbsida.
 • Varningsruta på Smartbudget

Var snabbfotad

 • Finns det ett problem eller en bugg på webbsidan så är det bra att inte dröja för länge med att rätta till felet. Om en användare kontaktar dig och kommer med en felrapport så måste det tas seriöst, det räcker inte att tänka att användaren är trög eller har svårt att förstå. Antingen är det ett riktigt fel och då ska det ju självklart avhjälpas så snabbt som möjligt, eller så kanske det är användaren som missförstått funktionalitet. Hur som helst så är det alltid bra att återkomma till användaren och tacka för felrapporteringen eller upplysa denne om hur funktionen fungerar. Om det är fler än en användare som kommer med samma åsikt/fel bör man tänka till en extra gång och se över vad problemet kan vara.

 

Smartbudget är en webbtjänst där man som användare gratis kan hålla på sin hushållsbudget online. Kassabok med bankimport samt budgetmall för t.ex. studenter finnes.


Om oss

Vi som skriver i denna blogg heter Andreas och Joacim. Vårt företag heter Tycero och här skriver vi bl.a. om vårt arbete på våra smarta tjänster.

Månader

Sidor

  Logga in