Bättre import + optimering

clock October 23, 2009 08:39 by author Andreas

Bättre import

Från början hade vi tänkt ut ett riktigt smart sätt för att göra det så enkelt som möjligt att importera från sin internetbank. Vi byggde det t.om. på detta smarta sätt men tyvärr så glömmer man ibland i programmeringens underbara värld något väldigt vitalt och allting kan gå fel :)

Tanken är att när man importerar t.ex. en utgift som är märkt "Ica maxi" och man själv tidigare kategoriserat denna till livsmedel så ska denna kategori sättas automatiskt så du slipper det varje gång. Tanken var också att om du hade en utgift t.ex. "Statoil" men som du inte kategoriserat innan, men som däremot någon annan hade gjort det för, då skulle vi automatiskt välja den vanligaste förekommande kategorin åt dig (i detta fall Transport / Bensin). Tyvärr fungerade detta då inte alls fram tills nu då vi upptäckte felet och löste det. Det blev enorm skillnad för nu när jag testade importera 30 rader från min internetbank var hela 25 av dem redan kategoriserade! Och bättre blir det såklart desto fler som använder importen :) Det låter väl bra va?

Optimering (snabbare site)

Har lagt ned lite tid på att inte bara bygga nya funktioner utan att optimera det nuvarande, vilket visade sig vara välspenderad tid. Jag tänker inte bli alltför teknisk i detta stycke men alla de punkter som jag försökt göra snabbare har bidragit till att budgetsidan t.ex. tar mycket kortare tid att ladda. Hela sidan tar runt 1.5 till 2 sekunder att ladda (med hyffsat snabb uppkoppling och med ca 40 budgetposter), detta kan jämföras mot ibland nästan 4 sekunder tidigare. Även kassaboken går snabbare att ladda och faktiskt alla andra sidor också. Vad som är bra och vad som jämt funnits på Smartbudget är en teknik som kallas för Ajax. Detta betyder att saker kan laddas i bakgrunden även fast sidan ser ut att vara hyffsat färdigladdad. T.ex. på detta är grafer och summeringar.

För de som är intresserade av det tekniska. Detta är några av åtgärderna:

  • Minifierade javascript mer än förut, rensade bort onödig kod, komprimerar filerna precis som innan.
  • Färre databasanrop på budgetsidan. Sparar hämtade kategorier och typer i global variabel som hämtas en gång istället för en gång per budgetpost vilket spar mycket tid.
  • När man använder ajax bl.a. så samlas javascript och andra resurer i scriptresources.axd och webresources.axd. Den senare cachas inte om man kör debug=true i web.config (.NET). Detta var tyvärr satt men är löst nu så man slipper ladda detta på varje sida.
  • Allmän rensning av kod och html för att förminska sidstorlek.
  • Satte ett index i en databastabell som jag missat. Detta snabbade upp vissa queries. Vi använder MySQL om någon undrar.

Om någon vill veta detaljer eller t.om. har tips på förbättringar så finns kommentarfältet.

Länktips

Tänkte tipsa om en site också som är inom samma genre som Smartbudget, dvs. ekonomi och då framförallt privatekonomi.
http://www.natekonomen.se
är adressen. Det finns spartips, lite om familj & boende och en hel del andra tips om ekonomi och dylikt. Alltid bra om man kan spara en slant här och där.Import från bank!

clock October 8, 2009 22:18 by author Andreas

Bankimport

Detta är i vårt tycke en av våra hittils bästa funktioner som vi lanserar på Smartbudget. Om du inte vill läsa all jobbig text finns en bild längst ned :)

Tänk dig att inte behöva skriva in precis varenda liten utgift manuellt i kassaboken. Det är nu möjligt med vår superenkla och smidiga importfunktion som fungerar med de flesta stora bankerna.
För närvarande testat för Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB, men självklart fixar vi så att det funkar för just din bank om du vill bistå med fem minuters hjälp.

Såhär lätt importerar du till kassaboken från internetbanken:

1. Öppna upp din internetbank. Gå till transaktioner, kontohistorik (eller liknande) och kopiera alla de rader du vill importera (se exempel). Tips: Testa med ett fåtal först.

2. Gå till Smartbudgets bankimport och klistra in de rader du just kopierade i det stora textfältet. Tryck på "Läs in transaktionerna".

3. Nu har allting automatiskt lästs in och kategorier/typer har även satts på de rader som du tidigare har importerat/lagt in i kassaboken och valt kategori för. Systemet är t.om. så smart att om du själv inte valt kategori för denna typ av rad tidigare så tittar vi på hur andra användare kategoriserat detta namn. T.ex. "Statoil" kommer automatiskt sättas till Transport / Bensin eftersom någon annan (jag bl.a.) har kategoriserat det namnet tidigare.

4. Tryck på den stora gröna knappen så importeras alla rader som är grönmarkerade. Ej kategoriserade och borttagna rader kommer ej importeras, samma sak med möjliga dubletter som inte avklarats.

5. Färdigt! Nu kan du titta i din kassabok så ska du se att allting importerats som det skulle.

Vi har valt att göra denna funktion tillgänglig för alla, dvs. inte bara de med plustjänsten. Detta eftersom vi tycker att alla som vill prova att importera från sin bank ska få göra det. Det finns dock en begränsning på gratisversionen, man kan max importera 100 rader.


Om oss

Vi som skriver i denna blogg heter Andreas och Joacim. Vårt företag heter Tycero och här skriver vi bl.a. om vårt arbete på våra smarta tjänster.

Månader

Sidor

    Logga in